Světový den statistiky se blíží!

13.10.2017

Už 20. října po sedmé oslavíme světový den statistiky. Je to významný den pro každého, kdo má rád čísla. My mezi ně patříme a navíc nás nejrůznější statistky a studie baví. O některé se s vámi podělíme.

Ta nejčastější se opírá o známý problém s pátkem 13. Ten kdo je pověrčivý, raději ani nevychází z domu. Odborníci zase tvrdí, že je to jen pověra, která se nezakládá na žádné studii. My jsme ale jednu našli... V roce 1993 ji udělala skupina britských vědců, kteří zjistili že u autonehod v tento inkriminovaný pátek stoupla úrazovost s následnou léčbou v nemocnici o 52 % v porovnání s běžným pátkem. Výzkum trval 5 měsíců a je to jedna z prvních studií o vlivech pátku 13. na život a chování člověka.

Sociální média

Facebook se stal každodenní součástí našich životů. Ať už ho máte rádi nebo nesnášíte, máme pro vás opravdu zajímavé informace. Facebook má dohromady přes dva biliony uživatelů, z toho 81 milionů tvoří falešné profily. Každý den se celosvětově přidá k FB 500 000 nových uživatelů, což dělá asi 6 nových profilů každou sekundu. Firemních stránek je tady přes 40 milionů a z toho pouze 2 miliony si platí reklamu.

Využíváte Twitter? Možná nejste registrovaní a jen si občas přečtete nějaký zajímavý tweet. Tím se řadíte k dalším 500 milionům lidí, kteří dělají úplně to samé. Zaregistrovaných je ale více než jeden bilion. I zde jsou neaktivní uživatelé, je jich necelých 400 tisíc.
Ani Instagram nezaostává se 400 miliony aktivních uživatelů a s 80 miliony nahraných obrázků denně.
Za posledních 10 let stoupl počet sebevražd teenagerů o 48 %. Je to náhoda, nebo mají spojitost se sociálními médii?

Big Data

Analyzujete v rámci pracovní náplně data? Máte pocit, že z nich umíte vytáhnout veškeré důležité informace? Super analytici by s vámi nejspíš nesouhlasili. Mají totiž za to, že většina firem dokáže analyzovat a následně využít je 12 % veškerých dat, které má k dispozici. A co těch zbylých 88 % procent? Prý se prostě jen povalují a nepřinášejí žádné výsledky. Statistiky také ukazují, že jen 7 % firem, dokáže najít ten správný nástroj, který by jim práci s daty ulehčil. Dalších 20 % vyzkouší až 3 různé s nevalnými výsledky a nakonec buď angažují externí agenturu, která jim s analýzou pomáhá, nebo si dělají jen velmi povrchové evaluace sami. Ty jim však nepomohou s obchodní nebo marketingovou strategií ani v komunikaci s klienty.

Tak abyste nedopadli podobně, mrkněte se, jak vám můžeme pomoci. A pak s klidem můžete oslavit Světový den statistiky s vědomím, že patříte  do těch skvělých 7% firem, které to se svými daty umí .-)

Může se zdát, že "statistika nuda je. Má však cenné údaje!