Logické myšlení je na ústupu – zastavte hoooo!

17.02.2017

Mám obavu cokoliv říct a cokoliv si myslet. Snažím se vypnout hlavu a koukat do blba. Ale blb by se mohl urazit. Vlastně, ať řeknu cokoliv, vždycky se najde někdo, kdo se může urazit...Kam tohle povede?

Být přehnaně a nesmyslně korektní je teď tak nějak nutnost. Ale vše začalo už v roce 1992 v Americe jedním soudním procesem.

Zákaznice Mekáče si zajela pro občerstvení k okénku a bohužel si horkou kávu zvrhla do klína. Vysoudila miliony a od té doby se na kelímcích po celém světě objevuje hláška informující o tom, že obsah je horký.

Později se přidaly další firmy, které své produkty opatřily návody na užití textem napsaným jak pro děti z mateřské školky.

To se ale dotýkalo inteligentní části populace, která vyrazila do boje. Ani Evropany to nenechalo v klidu a začali se domáhat jiného přístupu. Narazili však na odpor firem, které se bránily proti dalším nesmyslným soudům.

Pak se lidé přestali stydět za to, že jsou trošku jiní a udělali si z toho přednost. A to je ve většině případů dobře. Pořád si ale myslím, že bychom si měli udržet zdravý rozum a logické uvažování.

V současné době je situace taková, že nesmíme očekávat, že někdo něco ví, protože ho tím můžeme diskriminovat a poukazovat na to, že tuto informaci mu nepředali rodiče ani škola. V případě ale, že se budeme chovat tak, že informaci neví, můžeme ho urazit a způsobit mu psychickou újmu (ano, tak se tomu dnes říká). Takže se odsuzujeme k velké opatrnosti a spoustě planých neutrálních řečí.

A co je teď vlastně špatně? Možná to, že o nás někdo něco předpokládá? Kam to až povede? Možná budeme tak korektní, až se raději rozhodneme mlčet. I když…mlčení znamená souhlas…

A proto my nic nepředpokládáme, my jen víme, že naše aplikace šetří čas, umí spousty věcí a vůbec se nečertí, když o nich řekneme, že jsou vymazlené .-)

Autor: SDH